Skip navigation links
banner
logo ridotto
logo-salomone
Dottorato in Scienze Agrarie e Ambientali

Eleonora Cataldo

bandiera italiana

Eleonora Cataldo

Name

Eleonora

Surname

Cataldo

 

Cycle PhD

XXXVI

 

PhD project

"Irrigation and ZeoWine treatments to mitigate the effects of climate change in viticulture"

 

Supervisor

Giovan Battista Mattii

 

email

eleonora.cataldo(AT)unifi.it

 

Office address

Viale delle Idee 30, 50019 Sesto Fiorentino

 

Phone

...

 

Profile

Research areas
- Influence of different types of cover cropping on the grapes quality
- Influence of water stress on the aromatic potential (thiols) of Sauvignon blanc, setting of different water regimes with measurements of leaf water potential
- Clonal selection of Sangiovese cv.
- Use of biocompost in viticulture
- Applications of foliar biostimulants, effects on technological and phenolic ripening
- Enhancement of by-products of the wine production chain  in the energy and cosmetics industry

 

Papers

  • L. Salvi, E. Cataldo, S. Secco, G.B. Mattii, 2016. Use of natural bio-stimulants to improve the quality of grapevine production: Firsts results. Acta Hortic (ISHS), 1148: 77-84 ISBN 978-94-62611-38-2. ISSN 0567-7572. DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1148.9
  • L. Salvi, E. Cataldo, G.B. Mattii, 2016. Uso di biostimolanti naturali per il miglioramento qualitativo delle produzioni viticole. Acta Italus Hortus 19: 39-40.VI Convegno Nazionale di Viticoltura, Pisa, 4-7 luglio.
  • E. Cataldo, L. Salvi, G.B. Mattii, 2016. La distribuzione fogliare di un antitraspirante naturale per il miglioramento qualitativo delle produzioni viticole. Acta Italus Hortus 19: 47-48.VI Convegno Nazionale di Viticoltura, Pisa, 4-7 luglio.
  • G.B. Mattii, E. Cataldo, L. Salvi, 2016. La gestione dell’interfilare per il miglioramento della qualità delle uve di Merlot. Acta Italus Hortus 19:67-68.VI Convegno Nazionale di Viticoltura, Pisa, 4-7 luglio.
  • S. Puccioni, P. Valentini, A. Zombardo, M. Leprini, R. Perria, P. Storchi, S. Priori, E.A.C. Costantini, L. Salvi, E. Cataldo, G.B. Mattii, 2016. Interazione suolo-portainnesto in situazione di stress idrico in piante di vite coltivate in vaso. Acta Italus Hortus 19: 95-96.VI Convegno Nazionale di Viticoltura, Pisa, 4-7 luglio.
  • L. Salvi, E. Cataldo, G.B. Mattii, 2017. Leaf removal and cluster thinning trials in "Foglia Tonda" grapevine. Acta Hortic. (ISHS) 1188:105-112 DOI: 10.17660/ActaHortic.2017.1188.14
  • L. Salvi, E. Cataldo, G.B. Mattii, 2017. Grapevine quality characteristics as affected by training system. Acta Hortic. (ISHS) 1188:113-120 DOI: 10.17660/ActaHortic.2017.1188.15
  • G.B. Mattii, E. Cataldo, L. Salvi, 2017. Effect of vegetal protein hydrolysate on ripening and berry quality in viticulture. 3rd World Congress on the use of Biostimulants in agriculture; Miami, 27-30 November 2017.
  • L. Salvi, E. Cataldo, G.B. Mattii, 2017. Modulation of secondary metabolism in Vitis vinifera through A. nodosum extracts: Effects on vine eco-physiology and grape quality. 3rd World Congress on the use of Biostimulants in agriculture; Miami, 27-30 November 2017.
  • E. Cataldo, L. Salvi, S. Sbraci, F. Paoli, G.B. Mattii, 2018 Influenza dello stress idrico sulla qualità e sui precursori aromatici del Sauvignon blanc nel Bolgherese. Acta Italus Hortus 22, 27.VII Convegno Nazionale di Viticoltura, Piacenza, 9-11 luglio.
  • F. Paoli, L. Salvi, E. Cataldo, S. Sbraci, R. Perria, P. Storchi, G.B. Mattii, 2018 Confronto tra diverse pratiche di gestione sostenibile dell’interfilare, a tutela della qualità      delle produzioni in viti di Cabernet sauvignon. Acta Italus Hortus 22, 36.VII Convegno Nazionale di Viticoltura, Piacenza, 9-11 luglio.
  • S. Sbraci, L. Salvi, F. Paoli, E. Cataldo, A. Zombardo, S. Puccioni, G.B. Mattii, 2018 Effetti dell’interazione biostimolante-regime idrico su viti pinot nero allevate in vaso. Acta Italus Hortus 22, 47.VII Convegno Nazionale di Viticoltura, Piacenza, 9-11 luglio.
  • G.B. Mattii, L. Salvi, E. Cataldo, F. Paoli, S. Sbraci, 2018 Studio dell’effetto di diverse tipologie di shelter sulla fisiologia e sviluppo di viti di Sangiovese al primo anno di impianto. Acta Italus Hortus 22, 62.VII Convegno Nazionale di Viticoltura, Piacenza, 9-11 luglio.
  • L. Salvi, E. Cataldo, A. Niccolai, L. Rodolfi, M. Tredici, P. Storchi, G. B. Mattii, 2019 Effects of treatment based on spirulina (A. platensis) on Pinot Noir vines grown in pots with two different water regimes. (Poster) Biostimulants Word Congress,18-21 Novembre 2019
  • L. Salvi, C. Brunetti, E. Cataldo, A. Niccolai, M. Centritto, F. Ferrini, G.B. Mattii, 2019. Effects of Ascophyllum nodosum extract on Vitis vinifera: Consequences on plant physiology, grape quality and secondary metabolism. Plant Physiology and Biochemistry. 139(2019)21-32 https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2019.03.002
  • L. Salvi, C. Brunetti, E. Cataldo, G. B. Mattii, P. Storchi, 2020. Eco-physiological traits and phenylpropanoid profiling on potted Vitis vinifera L. cv Pinot noir subjected to Ascophyllum nodosum treatments under post-véraison low water availability. Appl. Sci., 10, 4473. doi: 10.3390/app10134473
  • A. Nencioni, P. Sacchetti, R. Guidi, G. Biagiotti, E. Cataldo, L. Salvi, G. B. Mattii, M. C. Rosi, A. Belcari  Effects of the leaf galling density of grape phylloxera on sangiovese grape productions. ECE 2018 book of abstracts PO090 178. XI European Congress of Entomology, Napoli 2-6 July 2018

 

 

Conference talks and seminars

  • Oral presentation, CONAVI2016 conference: “The foliar distribution of a natural antitranspirant for the qualitative improvement of viticultural productions”.
  • Oral presentation, CONAVI2018 conference: “Influence of water stress on the quality and aromatic precursors of Sauvignon blanc cv. in Bolgheri area”.

 

Awards

  •  

Personal links, Website

https://www.researchgate.net/profile/Eleonora_Cataldoù

 

 

 
last update: 30-Nov-2020
Unifi Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agrarie, Alimentari, Ambientali e Forestali Home Page

Back to top